Combate constipatia cu fibre

Constipatia apare de cele mai multe ori din cauza unei alimentatii total neadecvate saraca in fibre, vitamine si lichide. In aceste conditii scaunele devin tari si voluminoase, lucru absolut nedorit de catre persoanele suferinde de hemoroizi. Este necesar ca pacientii sa fie bine informati asupra constipatiei si a efectelor produse de aceasta deoarece exista riscul ca boala hemoroidala sa se agraveze. Aceasta poate sa apara si datorita lipsei de exercitii fizice, astfel ea apare de regula, atunci cand o persoana este imobilizata la pat, in urma unor accidente sau alte evenimente nedorite. Lipsa hidratarii organismului cu lichidele necesare precum si ignorarea nevoii de a merge la toaleta poate provoca constipatia. Persoanele predispuse la constipatie sunt si cei care tin cure de slabit deoarece majoritatea acestor diete au un continut de fibre mult prea sarac pentru organism. Constipatia si implicit hemoroizii nu ocolesc nici femeile gravide, acestea fiind mai expuse, in comparatie cu alte persoane, deoarece exista o greutate suplimentara care pune presiune asupra canalului anal. Constipatia poate sa apara si in urma consumului unor anumite medicamente.
Cum se poate elimina eficient si rapid constipatia

Cu siguranta cel mai bun tratament este preventia, astfel este recomandata o alimentatie sanatoasa cu un continut cat mai ridicat de fibre si vitamine zilnic. Pentru a elimina constipatia, primul pas ce trebuie facut este schimbarea regimului alimentar iar in acest sens se va adopta o dieta si un stil de viata adecvat. Schimbarea alimentatiei este imperios necesara pentru persoanele care sufera de hemoroizi, pentru a elimina constipatia si a grabi procesul de inlaturare a hemoroizilor. Fibrele alimentare se dizolva cu usurinta in apa iar in intestin acestea formeaza o textura moale care ajuta la eliminarea scaunelor cu usurinta. Prin consumul a aproximativ 30 de grame pe zi de fibre se poate inlatura constipatia si astfel se poate preveni cu succes aparitia hemoroizlor. Pentru a inlatura constipatia si implicit a preveni hemoroizii recomandam ca pacientii sa consume fibre de calitate de 2 ori pe zi.

Fibrele sunt recomandate si in urma unei interventii chirurgicale asupra hemoroizilor, deoarece in aceasta situatie este absolut vital ca pacientii sa nu se constipe cel putin 2 luni dupa efectuarea interventiei chirurgicale.

In majoritatea cazurilor, persoanele care sufera de hemoroizi vorbesc despre vindecare in doua-trei saptamani. In caz de hemoroizi insa exista tendinta de recidiva iar cel mai bun tratament in acest caz il reprezinta prevenirea recidivei hemoroizilor. Recidiva poate fi prevenita prin:
1. consumul a 25-30g fibre pe zi.
2. consumul a 2 litri de apa pe zi.
3. miscare pentru a pastra o activitate intestinala regulata si a preveni neplacerile cauzate de hemoroizi.

In momentul in care incepeti sa consumati fibre, este foarte important sa va hidratati organismul. Hidratarea corecta a organismului se face cu apa sau ceai in nici un caz cu bauturi carbogazoase sau bauturi alcoolice. Cantitativ, pacientii trebuie sa consume minim 2 litri de lichide pe zi sau chiar mai mult daca temperaturile de afara sunt ridicate.

Cand tratati constipatia cu fibre alimentare nu va expuneti riscului de a suferi efecte secundare si, de asemenea, nu veti deveni dependent de acest tratament. Atentie la medicamentele cu efect laxativ – foarte multe dintre ele dau dependenta, acest lucru insemnand ca pacientul nu va mai putea avea un scaun normal daca nu consuma aceste medicamente.

Desi informarea prin intermediul Internetului este foarte facila, chiar si in ziua de azi rolul fibrelor in alimentatie este neglijat. Aceasta in ciuda faptului ca fibrele vegetale sunt foarte importante in prevenirea aparitiei unor boli (cancerul de colon, de prostata, de san si de uter), in ameliorarea altora (diabet, hipercolesterolemie) sau ca tratament al unor afectiuni (constipatie, hemoroizi). Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat fibre sufera rar de hemoroizi. Incidenta acestei boli, fie ca vorbim despre hemoroizi interni, fie despre hemoroizi externi, este extrem de redusa, prin diminuarea constipatiei si a presiunii in colon pe fondul consumului de fibre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *