Tipuri de hemoroizi

 

Hemoroizi

Hemoroizii sau venele dilatate de la nivelul rectului reprezinta o problema des intalnita. Exista multe femei care incep sa fie deranjate de hemoroizi de obicei dupa o nastere. De asemenea si barbatii au din ce in ce mai multe simptome care necesita tratament medical. Este posibil ca acest lucru sa se intample din cauza ca multi dintre ei ridica greutati mari.

 

Ideea este ca, pana la varsta de 50 de ani, aproximativ jumatate din populatie cunoaste unul sau mai multe simptome clasice provocate de hemoroizi: durere rectala, prurit, sangerare sau posibil prolaps hemoroidal (hemoroizi care ies prin canalul anal). Desi hemoroizii sunt rareori periculosi, ei pot reaparea si pot deveni extrem de durerosi si deranjanti. Din fericire, exista mai multe metode eficiente de tratament.

 

In trecut, cele mai multe probleme de hemoroizii erau practic “tolerate” pana cand se agravau atat de tare incat era nevoie de o interventie chirurgicala. Tehnicile moderne au inceput sa elimine excizia chirurgicala si au fost introduse noi metode de tratare a hemoroizilor, mai simple, mai putin dureroase, cu mai putine complicatii si mai eficiente si aici ne referim la tratamentele naturiste. In scopul tratarii eficiente a hemoroizilor, este important sa cunoastem care sunt cele trei tipuri principale.

 

Tipuri de hemoroizi

 

In functie de zona unde se localizeaza, hemoroizii pot fi interni (apar in parea inferioara a rectului) si externi (se dezvolta sub pielea din jurul anusului). Hemoroizii externi sunt extrem de incomozi, deoarece pielea de deasupra se irita si devine dureroasa. A treia categorie de hemoroizi ii include atat pe cei interni cat si pe cei externi, prezenti la aceeasi persoana, in acelasi timp.

 

Hemoroizii interni

Hemoroizi interni

 

Asa cum pielea deschisa la culoare se afla langa pielea mai inchisa  din jurul buzelor, exista o “linie” similara de tesut si in rect. Este vorba de linia pectinata. Hemoroizii interni sunt cei care se afla in interiorul rectului si care nu se pot vedea sau simti. De obicei acestia nu sunt durerosi pentru ca in interiorul rectului exista mai putini nervi sensibili la durere. Cu toate acestea, sangerarea poate fi singurul semn ca ei sunt prezenti acolo, in rect. Uneori hemoroizii interni se maresc sau ies in exterior, in afara sfincterului anal. Cand se intampla acest lucru, puteti sa-i vedeti sau sa-i simtiti daca ii atingeti. Sunt niste proeminente umede roz de piele care ies in evidenta fata de restul zonei in care se afla. In caz de prolaps hemoroidal durerea poate fi mai intensa pentru ca anusul este mai dens, cu nervi sensibili la durere. Tesutul prolaps care cade din anus poate fi asociat si cu mancarime. Hemoroizii interni mari pot induce senzatia de plinatate rectala. Cand un hemoroid iese, el poate colecta mici cantitati de mucus si particule microscopice din scaun care provoaca o iritatie intensa. Stergerea in mod constant cu scopul de a calma pruritul, nu poate decat sa agraveze problema. Acesti hemoroizi se retrag, de obicei in rect de la sine. In caz contrar, de multe ori pot fi impinsi usor la loc.

 

 

Hemoroizii externi

Hemoroizi externi

 

Acestia pornesc de sub pragul pectinat, se afla in anus si sunt de obicei durerosi. Acesti hemoroizi sunt mult mai dificil de tratat, pentru ca sunt intr-o zona cu nervi sensibili la durere. Daca nu hemoroid extern “cade” afara (acest lucru se intampla de obicei in timpul eliminarii unui scaun) il puteti vedea si il puteti simti. In unele cazuri, hemoroizii externi se pot transforma in cheaguri de sange, provocand o durere acuta numita tromboza. Daca un hemoroid extern devine trombozat, poate arata destul de urat, fiind violet sau albastru. Bineinteles, poate ajunge chiar sa sangereze. In ciuda aspectului, hemoroizii trombozati nu reprezinta o problema grava, insa pot fi foarte durerosi. In cateva saptamani ar trebui sa-si revina de la sine. Totusi, daca durerea este greu de suportat, medicul poate elimina hemoroizii trombozati pentru a calma disconfortul pe care acestia il provoaca.

 

Hemoroizi micsti

Hemoroizi micsti

 

Acesti hemoroizi sunt de fapt o combinatie a celor doua tipuri prezentate mai sus. Pot fi tratati, dar pot fi putin durerosi timp de o saptamana sau doua dupa tratament. Sangerarile si durerile anale persistente va pot pune viata in pericol (exemplu: cancer colorectal) si, prin urmare, ar trebui evaluate de un medic specialist cat mai curand posibil. Cu toate acestea, hemoroizii sunt principala cauza de sangerare anala. Este important sa se realizeze un diagnostic corect si complet.

Citeste si tot ce trebuie sa stim despre hemoroizi

 

 

 

 

 

One thought to “Tipuri de hemoroizi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *