Cum se manifesta fisurile anale

Fisura anala este una dintre cele mai neplacute boli cu care se poate confrunta orice om. Pe langa durerile si senzatiile neplacute, provocate de aceasta boala, poate aparea si sentimentul de rusine fata de restul oamenilor, uneori chiar si de medicul proctolog. Fisura anala este o boala care se aseamana mult cu hemoroizii, in mare parte prin simptomele acesteia. De regula fisurile anale apar in randul populatiei adulte. Spre deosebire de hemoroizi, in unele cazuri ( cei drept foarte rar ) fisurile anale se pot vindeca de la sine, fara niciun fel de tratament. Cu toate acestea, noi va recomandam sa consultati un medic de indata ce apar primele manifestari alea acestei boli.

Cum se manifesta fisurile anale

Cum se manifesta fisurile anale

Durerea acuta este una dintre manifestarile fisurilor anale. Odata ce s-a instalat boala survine si durerea la nivelul anusului, aceasta fiind extrem de intensa. Durerea pe care o resimt pacientii este mult amplificata atunci cand se incearca eliminarea scaunului, mai ales daca este un scaun gros si voluminos. In acest caz vorbim de constipatie, ceea ce nu este deloc in regula pentru un pacient care sufera de fisuri anale. Aceasta durere poate fi insotita de multiple senzatii de mancarime, usturime si uneori chiar senzatie de arsura.

Urmele de sange in scaun, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta sunt si ele manifestari ale fisurilor anale. Spre deosebire de durere, sangerarile nu apar la toti pacientii care sufera de fisuri anale. De aici, putem concluziona ca un pacient poate sa sufere de aceasta boala dureroasa fara sa fie urme vizibile de sange.

sidurile anale si statul pe vasul; de toaleta

Mai exista senzatia de mancarime in zona anala. Aceasta senzatie este amplificata in diferite cazuri. Cel mai des, apare atunci cand pacientul sta in pozitia sezut o perioada mai indelungata. De asemenea, senzatia de mancarime poate aparea si in timp ce pacientul se deplaseaza.

Alte boli care se asemana cu fisurile anale datorita manifestarilor

Mai sunt si alte boli care se aseamana cu fisurile anale si asta din pricina manifestarilor. De exemplu cancerul rectal se manifesta printr-o sangerare persistenta a zonei anale. Nu intotdeauna sangerarea este insotita si de durere.  Aceasta boala apare de regula la persoanele trecute de 50 ani.

adresativa medicului pentru tratarea fisurilor anale

Colita ulceroasa este o alta boala asemanatoare fisurii anale care se manifesta intr-un mod asemanator: diaree, dureri la nivelul anusului si chiar sangerari. De asemenea, mai este boala Crohn care se manifesta prin dureri la nivelul abdominal si diaree, uneori insotita de sangerare. Toate aceste boli care se aseamana cu fisurile anale sunt extrem de grave si va pot pune viata in pericol. Astfel, de indata ce aveti aceste simptome este indicat sa va prezentati de urgenta la medicul specialist.

Cum se pot tempera manifestarile fisurilor anale

durere acuta fisura anala

Inlaturarea acestor manifestari se poate face extrem de usor. Practic, tot ceea ce trebuie facut este adoptarea unui stil de viata cata mai sanatos posibil. Acest stil de viata inseamna: cateva exercitii fizice in fiecare zi. Totodata, pentru un stil de viata sanatos este necesara si o alimentatie pe masura. Astfel, se recomanda evitarea consumarii tuturor alimentelor care favorizeaza constipatia. Aceste alimente se pot inlocui cu unele bogate in fibre si vitamine. Hidratarea are si ea un rol important in ceea ce priveste stilul de viata sanatos. Hidratarea se va face consumand in fiecare zi minim 2 litri de apa, ceaiuri sau sucuri naturala. Lichidele precum bauturile carbigazoase, cafeaua sau bauturile alcoolice sunt interzise, deoarece favorizeaza deshidratarea organismului si apare constipatia. Introducerea de obiecte straine in anus sau sexul anal sunt strict interzise. Atunci cand eliminati un scaun incercati sa stati cat mai putin timp pe vasul de toaleta. Igiena trebuie realizata dupa fiecare eliminare a scaunelor.

Female legs with pink lily isolated on white background

Fisura anala este o boala care se poate trata foarte usor, daca incepeti tratamentul adecvat si inca din faza incipienta. Inainte de inceperea oricarui tip de tratament este necesar sa va adresati medicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *