Boala Crohn


HemoStop trateaza hemoroizii

Boala Crohn, sau inflamatia colonului
Boala Crohn, reprezinta un proces inflamator idiopatic, fiind posibil sa afecteze orice portiune a tractului alimentar. In cele mai multe cazuri aceasta boala este cu transmitere genetica. Pacientii care au boala Crohn prezinta un risc destul de ridicat de a dezvolta cancerul de colon. Netratata la timp, aceasta boala poate avea complicatii deosebite precum: ocluzia intestinala, abcesul intestinal, fistulizarea, megacolonul, sau cancerul colorectal. Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala, care poate sa afecteze orice parte a tubului digestiv, insa afecteaza cu predilectie intestinul subtire si intestinul gros, cauzand diverse ulceratii. De asemenea cele mai frecvent intalnite boli sunt colita ulcerativa si boala Crohn. Boala Crohn mai este denumita si boala adultului tanar, deoarece poate fi des intalnita la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 30 ani. Aparitia bolii Crohn poate avea mai multe cauze. Cauza imunologica, cel mai probabil fiind declansata de catre un agent infectios, ultimele studii aratand ca boala Crohn ar putea fi de natura auto – imuna. De asemenea boala Crohn poate fi de natura genetica, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite cauze ale bolii. Cauza bacteriana si cea legata de mediu pot fi factorii declansatori ai bolii Crohn.

Simptomele aparitiei bolii Crohn
Boala Crohn este o boala imuna, iar datorita acestui lucru, boala Crohn poate afecta mai multe organe precum: ochii, articulatiile, eruptii cutanate, sau ficatul. De asemenea durerile abdominale sau crampele intense si intermitente sunt simptome ale aparitiei bolii Chron. Aparitia unor scaune nocturne mai dese decat cele obisnuite si dureroase, pot fi indicii ale acestei boli. Exista posibilitatea sa suferiti de boala Crohn, daca aveti scaderi de greutate semnificative datorita diareei si lipsei poftei de mancare. Temperatura si anemia sunt unele dintre simptomele des intalnite la boala Crohn. Scaunele moi si dese combinate cu sangerarile rectale, reprezinta si ele simptome ale bolii Crohn.

Complicatiile bolii Crohn
Netratata la timp sau in cazul unui diagnostic gresit, boala poate aduce foarte multe complicatii nedorite pentru pacienti. Diagnosticele diferentiale puse de catre medici, pot fi asemanatoare cu urmatoarele boli: dizenterie, colita ischemica, angiodisplazia, amoebiza, coltia peudomembranoasa, rectocolita ulcero – hemoragica sau cancerul de colon. Netratata cu maxima seriozitate si la timp, boala Crohn poate duce la complicatii severe precum: diferite abcese parietale si perianale, fistule entero – cutanate, entero – vezicale, entero – vaginale cu complicatii infectioase. Dezvoltarea maselor tumorale cu fenomene obstructive, reprezinta una dintre complicatiile nedorite de catre pacienti. De asemenea dilatatile toxice ale colonului cu pericol de perforatie, anemia, sau malnutritia, reprezinta si ele complicatii ale bolii Crohn. Cancerul de colon este o complicatie mai rar intalnita, ea dezvoltandu-se dupa aproximativ 10 ani de boala activa.

Tratamentul aferent bolii Crohn
In cele mai multe cazuri, taratamentul pentru aceasta boala este de natura medicamentoasa, iar interventiile chirurgicale fiind rezervate pentru complicatiile aparute si pentru cazurile grave. Imunomodulatoarele reprezinta tratamentul pe termen indelungat, iar corticosteroizii elimina simptomele clinice acute. De asemenea se utilizeaza medicamente antiinflamatorii precum: sulfasazina, azatioprina, mercaptopurina, metrotrexat si ciclosporina. Deoarece tratamentul este pe o perioada indelungata, avand diferite efecte adverse, este recomandabil o mare atentie asupra examenelor clinice si de laborator. De asemenea doctorul care se ocupa de cazul dumneavostra va poate prescrie medicamente antiseptice, sedative si antibiotice, insa acestea din urma nefiind foarte intalnite in tratamentul bolii Crohn. Specialistii au descoperit de curand o noua metoda de tratare a bolii Crohn, aceasta consta in: anticorpi monoclonali impotriva citokinelor proinflamatorii, metoda care tinde sa dea rezultate satisfacatoare. Pentru o buna tratare a acesti boli nu este indeajuns tratamentul medicamentos, se impune si o dieta echlibrata. De asemenea in cazul copiilor afectati de aceasta boala, medicul poate prescrie anumite suplimente nutritionale, uneori fiind recomandat consumul de lichide cu continut caloric mai ridicat. Pacientii care necesita abolirea nutritiei orale, pot avea nevoie de nutritia parenterala. Pentru tratarea acesti boli nu exista o dieta stricta, pacientii fiind sfatuiti sa urmeze dieta alimentara prescrisa de medic.

2 thoughts to “Boala Crohn”

  1. Pingback: Boala Crohn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *