Polipii colonici


HemoStop trateaza hemoroizii

Ce sunt polipii colonici si ce trebuie sa stim despre ei

Polipii colonici, sunt anumite formatiuni tumorale benigne, reprezentate sub forma unor excrescente de tesut, ce apar la nivelul intestinului gros. Adevarata cauza a aparitiei polipiilor colonici inca nu este cunoscuta. Polipii colonici, isi fac aparitia de regula la persoanele mai in varsta, iar uneori netratati la timp si corespunzator acesti polipi pot fi premergatori cancerului colorectal.

Simptomele si aparitia polipiilor colonici

Factorii care duc la aparitia polipiilor colonici nu sunt in totalitate cunoscuti, insa se pare ca printre factorii ridicati de risc se numara stilul de viata si alimentatia bogata in grasimi si extrem de saraca in fibre, vitamine, fructe si legume. Fumatul, consumul de bauturi alcoolice, sedentarismul precum si obezitatea, reprezinta factori ridicati de risc ce isi pot pune amprenta asupra aparitiei polipiilor colonici. Polipii colonici apar de regula la persoanele mai in varsta si cu un stil de viata mai putin ordonat, insa polipii colonici pot fi si cu transmitere genetica, de aceea este recomandata efectuarea unui screening, persoanelor trecute de 50 ani. Polipii colonici pot fi si asimptomatici, iar datorita acestui lucru este necesar screening-ul dupa varsta de 50 ani. Polipii colonici care au dimensiuni mai mari pot furniza unele simptome precum: in procesul eliminarii scaunelor sa apara anumite sangerari, constipatia, diareea, obstructia intestinala, sau durerile abdominale. De regula polipii colonici nu produc dureri intestinale, iar daca sunt mari, perforeaza o parte a colonolui.

Tipuri de polipi colonici

Cei mai intalniti polipi colonici sunt: polipii hiperplastici si polipii adenomatosi, acestia din urma avand un risc de a devenii cancerosi. Daca polipii adenomatosi sunt de dimensiuni relativ mari, creste si riscul ca acestia sa devina cancerosi. Polipii hiperplastici sunt cea mai comuna forma de polipi gastrici, acestia au un diametru mai mic de 5 mm, pot sa apara atat individual cat si in grupuri si se formeaza de cele mai multe ori in partea stanga a colonului si rectului.

Investigatia polipiilor colonici

Pentru a determina prezenta polipilor colonici se pot utiliza mai multe metode, insa cea mai sigura este de a efectua investigatii ale mucoasei colonului. Rectosigoidoscopia cu tub flexibil si colonoscopia, sunt cunoscute datorita recoltarii monstrelor de tesut si se mai utilizeaza pentru a indeparta polipii. Colonscopia este o metoda de screening, care vine in ajutorul medicului, in procesul sau de a inspecta colonul pentru polipi si diverse forme canceroase. Colonscopia este recomandata la un interval de 10 ani, persoanelor trecute de 50 ani.De asemenea colonscopia este recomandata pacientilor incepand cu varsta de 40 ani, daca in familie au existat precedentele acestei boli. Sigmoidoscopia cu tub flexibil,ajuta medicul sa viziualizeze suprafata colonului situata in treimea inferioara. Anumite studii arata, ca medicii cu ajutorul acestui procedeu pot detecta pana la 75 % din cazurile avansate de polipi colonici. Teste pentru hemoragia oculta din scaun se fac pentru a se descoperii cantitatiile neobservabile de sange in scaun. Acest teste sunt relativ simplu de efectuat si ajuta la punerea diagnosticului de polipi colonici sau cancer colorectal. Clisma cu bariu in dublu contrast este metoda prin care intestinul gros este examinat cu ajutorul iriografiei. Aceasta iriografie poate detecta mai multe tipuri de polipi cu mare precizie.

Screening-ul pentru polipii colonici

Screening-ul nu se face la toate persoanele la fel, astfel trebuie sa se tina cont de: varsta si precedentul familial. Testul screening este un test pentru descoperirea polipilor colonici, iar acest test poate sa fie si unul de rutina. Daca pacientul prezinta un risc major de a face cancer colonic, testul screening se incepe mai devreme.

Tratamentul polipiilor colonici

De regula polipii colonici sunt extirpati, iar tesutul extirpat este dus la laborator si examinat pentru a se vedea daca tesutul recoltat este cancerigen. Colonscopia este una dintre cele mai uzitate metode de tratare a polipiilor colonici, insa uneori poate avea si reactii adverse. Tratamentul chirurgical in cazul polipiilor colonici se impune atunci cand boala este intr-un stadiu avansat, iar polipi sunt mari. Cu toate ca inca nu s-a descoperit o dieta stricta in ceea ce priveste polipii colonici, doctorii recomanda pacientiilor o dieta boagata in fibre si vitamine.

2 thoughts to “Polipii colonici”

  1. Pingback: Polipii colonici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *