Fisura anala: simptome, cauze, factori de risc si complicatii


HemoStop trateaza hemoroizii

Fisura anala este una dintre cele mai frecvente maladii si consta intr-o ruptura in mucoasa interioara a anusului, ruptura ce provoaca durere in timpul tranzitului intestinal si pe perioada eliminarii scaunului. Tratarea fisurilor anale este relativ simpla, iar majoritatea cazurilor se pot trata ambulatoriu, avand o perioada de recuperare ce poate varia de la cateva zile la cateva saptamani. Totodata unele studii au constatat ca la pacientii suferinzi de fisuri anale, muschii din jurul anusului sufera o contractie destul de mare, astfel se genereaza o presiuna asupra canalului anal, presiune care nu este tocmai benefica. Fisurile anale nu au limita de varsta, acestea pot sa apara atat la cei mici cat si la persoanele mai in varsta. De asemenea fisurile anale nu apar cu precadere la anumite persoane, ele pot atinge in mod egal atat femeile cat si barbatii, iar acestea reprezinta cea mai frecventa cauza de sangerare rectala in cazul copiilor.

Simptomele fisurii anale

Simptomele fisurii anale sunt relativ asemanatoare cu simptomele hemoroizilor. Fisura anala se caracterizeaza deseori prin dureri severe in timpul tranzitului intestinal. De asemenea, durerile ce apar imediat dupa miscarile intestinale, sunt simptome carcateristice fisurilor anale, de precizat ca aceste dureri pot sa dureze pana la cateva ore. Aparitia sangelui in scaun, pe hartia igienica, sau imediat dupa eliminarea scaunlui, avand o culoare rosu aprins, reprezinta o alta simptoma a fisurilor anale. Mancarimile din jurul anusului, reprezinta una dintre cele mai dese simptome care apar la pacientii care sufera de fisuri anale. Iritatiile din jurul anusului sunt de asemenea simptome frecvent intalnite in cazul fisurilor anale. Este recomandat ca pacientii sa apeleze la un consult de specialitate daca apar dureri in timpul miscarilor intestinale si observa aparitia sangelui in timpul eliminarii scaunului, sau chiar si pe hartia igienica. De precizat ca durerile anale aparute in timpul defecatiei se agraveaza simtitor, astfel pacientii resimt o senzatie de arsura. Durerile ce apar dupa defecatie pot sa dureze undeva intre 15 si 30 minunte, insa ele pot dispar de regula intre scaune.

De ce apar fisurile anale?

De obicei fiurile anale sunt cauzate de procesul eliminarii scaunelor tari si voluminoase. Fisurile anale sunt cauzate de leziuni ale canalului anal, iar aceste leziuni pot sa apara din cauza mai multor factori. Eliminarea unui scaun consistent care extinde canalul anal, reprezinta un factor de risc ce faciliteaza aparitia fisurilor anale. Constipatia , este una dintre cele mai intalnite cauze, care provoaca aparitia fisurilor anale. Este bine ca pacientii sa stie ca nu doar constipatia favorizeaza aparitia fisurilor anale, ci si diareea repetata. De asemenea, fisurile anale pot sa apara odata cu nasterea, asta din cazua preisunii prea mari pusa pe aceea zona. Contactele sexuale anale, sau introducerea diferitelor obiecte in anus, reprezinta factori care favorizeaza aparitia fisurilor anale. Specialistii in acest domeniu, sustin ca in unele cazuri, fisurile anale pot fi provocate de boala Crohn. Sangerarea, puritul anal, precum si eliminarea unei substante urat mirositoarea pot sa apara, ca urmare a eliminarii unei anume cantitati de puroi provenit din fisura anala.

Factorii de risc si complicatiile fisurilor anale

Fisurile anale netratate pe o perioada indelungata pot sa produca cateva complicatii extrem de neplacute pentru pacientii. Una dintre nedoritele complicatii care poate sa apara este infectarea fisurii anale, astfel se formeaza un abces anal, sau o fistula submucoasa. Stenoza anala, apare atunci cand canalul anal, datorita sclerozei, devine relativ stramt si astfel se produc tulburari grave in procesul eliminarii scaunelor. Din cazua durerilor, extrem de puternice, pacientii sunt tentati oarecum sa refuze eliminarea scaunelor, astfel se creeaza constipatia si determina aparitia traumatismelor suplimentare care agraveaza fisura anala. De asemenea, din cauza durerii provocate de fisura anala, pacientii, pot sa intampine un anume disconfort la urinare, sau chiar incapacitatea temporara de a urina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *