Ce sunt fisurile anale?


HemoStop trateaza hemoroizii

Ce sunt fisurile anale?


Fisurile anale sunt rupturi aflate in mucoasa interioara a anusului, rupturi ce provoaca dureri in timpul tranzitului intestinal. Fisura anala este o boala care apare destul de frecvent si este intalnita indeosebi la bebelusii cu varste cuprinse intre 6 si 24 luni. Cel mai des, fisurile anale pot fi observate datorita sangerarii, insa acestea se pot face remarcate si datorita durerilor aparute imediat dupa defecare. Fisurile anale pot fi superficiale, sau fisuri anale de adancime, iar unele fisuri anale pot conduce la boli mai grave precum cancerul colorectal.

Cauza aparitiilor fisurilor anale


Fisurile anale sunt provocate de o intindere fortata a canalului anal. Una dintre principalele cauze care determina aparitia fisurilor anale este constipatia, iar fisura anala apare atunci cand se incearca eliminarea unui scaun voluminos, insa si diareea frecventa poate fi o cauza a aparitiei fisurilor anale. De asemenea fisurile anale pot sa apara in cazul contactelor sexuale anale, sau la introducerea unor corpuri straine in anus. Fisurile anale pot sa apara si in timpul nasterii, iar anumite studii arata ca 11% dintre femei au aceasta boala. Totodata fisura anala este o boala care poate sa provina de la boala Crohn, impreuna cu o dieta saraca in fibre si vitamine.

Simptomele in cazul aparitiei fisurilor anale


Semnele care indica aparitia fisurilor anale sunt: dureri foarte mari in timpul tranzitului intestinal. Durerile persistente imediat dupa efectuarea tranzitului, aceste dureri pot sa dureze pana la cateva ore. Aparitia sangelui de culoare rosu aprins, in scaun, sau pe hartia igienica imediat dupa eliminarea scaunului. Mancarimile si iritatiile din jurul anusului, sunt si ele semne ale aparitiei fisurilor anale. Daca aveti astfel de simptome, cel mai indicat este sa mergeti la medic, pentru a pune un diagnostic corect si pentru a va prescrie tratamentul necesar contra fisurilor anale.

Prevenirea aparitiei fisurilor anale


Una dintre celemai utilizate masuri de preventie a fisurilor anale este alimentatia, care trebuie neaparat sa fie bogata in fibre si vitamine. De asemenea hidratarea organismului cu apa este absolut necesara. Este recomandat evitarea consumului de alimente care provoaca constipatie,iar in cazul aparitiei diareei , tratamentul la timp reduce semnificativ riscul aparitiei fisurilor anale. Nu trebuie uitata nici igiena anala, igiena ce are un rol extrem de important in prevenirea acestei boli. Imediat dupa eliminarea scaunelor, folositi o hartie igienica moale si apoi este indicat o curatire cu apa calduta. In anumite cazuri suspecte de fisuri anale, mai este indicat utilizarea anumitor lubrifianti.

Diagnosticarea fisurilor anale


Medicii specialisti pot pune un diagnostic corect pe baza simptomelor si desigur pe baza examinarii clinice. Examenele clinice includ analiza fisurii prin separarea feselor, examinarea palpabila a rectului. Anoscopia reprezinta un intrument de analiza a canalului rectal,instrument cu ajutorul caruia se poate pune diagnosticul corect pacientiilor.

Tratamentul aferent fisurilor anale


Tratamentul impotria fisurilor anale poate avea 3 etape: tratamentul ambulatoriu, tratamentul medicamentos, iar in cele mai grave cazuri tratamentul chirurgical. Majoritatea fisurilor anale sunt de scurta durata si se pot trata cu usurinta la domiciliu. De obicei tratamentul la domiciliu dureaza de la 4 la 6 saptamani. Tratamentul la domiciliu consta in: dieta bogata in fibre si vitamine, bai calde de sezut de cateva ori pe zi si cresterea consumului de lichide pentru a usura eliminarea scaunelor. Este indicat ca imediat dupa eliminarea scaunelor hartia igienica sa fie inlocuita cu servetele pentru bebelusi sau tampoane medicale. Daca dupa un astfel de tratament boala nu da semne de vindecare, atunci este necesar un tratament medicamentos. Tratamentul medicamentos se foloseste de regula pentru fisurile anale cronice. Tratamentul medicamentos poate fi compus din crème cu nitroglicerina, unguente care contin nifedipina si lidocaina. Desi pare ciudat, toxina botulinica ajuta la tratarea fisurilor anale. Daca nici cu aceste tratamente boala nu cedeaza, atunci singura solutie ramasa este tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical se foloseste doar in cazurile destul de grave si atunci cand celelalte tratamente nu au dat randament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *