Hemoroizi sau fisura anala?

Caracteristicile hemoroizilor si a fisurilor anale

Daca pacientii sufera de constipatie si pe langa acest lucru mai descopera si aparitia sangelui pe hartia igienica sau in materiile fecale eliminate, atunci este cat se poate de clar ca acestia sufera de o anumita boala aparuta la nivelul anusului. In aceste conditii anusul devine extrem de inflamat iar pacientii pot resimtii dureri puternice atunci cand fac anumite miscari. Daca pacientii au aceste simptome, inseamna ca sufera de hemoroizi sau fisuri anale. Cu toate ca simptomele sunt relativ asemanatoare, boala nu este aceeasi. Majoritatea pacientiilor care sufera de hemoroizi sau fisuri anale isi indreapta atentia catre tratamentele alternative iar in caz ca acestea nu dau rezultate si boala se agraveaza, pot apela la dureroasele interventii chirurgicale.

Asemanarile si deosebirile dintre hemoroizi si fisurile anale

Hemoroizii sunt vase de sange inflamate si iritate, iar aparitia acestora cauzeaza pacientiilor dureri mari si disconfort. Hemoroizii apar de regula la persoanele adulte si persoanele mai in varsta, iar acestia sunt de 2 tipuri. Hemoroizii interni sunt acele vene inflamate care apar in interiorul canalului anal, acesti hemoroizi nu sunt vizibili si dau impresia ca rectul este plin. Daca nu sunt tratati corespunzator si la timp, hemoroizii se maresc, devin foarte durerosi si treptat ies in afara anusului. Hemoroizii externi, sunt venele inflamate situate in partea exterioara a anusului, iar spre deosebire de cei interni, acest tip de hemoroizi pot fi vizibili. Pacientii care au hemoroizi externi, sufera dureri foarte mari, intrucat pielea din zona afectata este foarte sensibila. Hemoroizii externi sunt asemanatori oarecum cu fisurile anale doar ca hemoroizii externi sunt vene iritate si umflate, iar fisurile anale sunt mici rupturi ale mucoasei. Spre deosebire de hemoroizi, fisura anala este o ruptura a mucoasei care inveleste canalul rectal si prezinta cam aceleasi simptome ca hemoroizii. Pentru a fi siguri de un diagnostic cat mai corect, pacientii care prezinta simptome precum sangerari, arsusi si dureri anale, sunt sfatuiti sa apele la un consult medical de specialitate, pentru a fi indrumati catre cel mai bun tratament.

Fisurile anale se clasifica 2 categorii: fisura anala cronica si fisura anala acuta, diferenta facand-o perioada de timp in care pacientul este afectat. In cazul hemoroizilor, cel mai intalnit simptom este aparitia sangerarii in scaunul eliminat sau pe hartia igienica, iar in cazul fisurilor anale una dintre cele mai intalnite simptome este durerea. Aceasta durere este localizata la nivelul regiunii anale si are tendinte de arsura, sau usturime.

Tratamente pentru fisura anala acuta si cronica

Tratamentul pentru fisuri anale poate sa varieze destul de mult si depinde in mare masura de tipul si severitatea fisurii anale. Astfel fisura anala acuta poate fi considerata o leziune relativ usoara si sunt sanse mari sa se vindece de la sine pe parcursul a catorva saptamani. Cu toate ca este o leziune mai usoara, in unele cazuri este necesar un tratament, acesta putand fi un laxativ prescris de catre medic si o crema care trebuie aplicata direct pe zona afectata prin masarea zonei. De asemenea, daca pacientii sufera dureri mari, doctorul le poate administra anumite anestezice, avand rol de a reduce semnificativ durerea resimita de pacientii in timpul eliminarii scaunelor. In cazul in care fisura anala acuta nu se vindeca si nu raspunde la tratamentele administrate, atunci se poate vorbii despre aparitia fisurii anale cronice. Din pacate fisurile anale cronice sunt mult mai grave decat cele acute, iar acestea necesita tratament chirurgical. De altfel, daca este necesara interventia chirurgicala in cazul fisurilor anale cronice, pacientii trebuie sa stie ca exista 2 tipuri de interventii si anume: dilatatia anala si sfincterotomia interna laterala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *