Hemoroizii de gradul 4

De secole hemoroizii reprezinta o problema nedorita pentru orice individ. Hemoroizii sunt de fapt niste vene care dreneaza zona inferioara a rectului si anusul. In anumite situatii, hemoroizii pot dezvolta varice, asemenea celor care apar pe picioare. Cu timpul si din cauza presiunii, ei pot iesi in afara, se pot inflama si se pot extinde. Acest lucru va duce la multe simptome nedorite cum ar fi hemoragie (sangerare), durere, prurit, prolaps si tromboza.

Gradele hemoroizilor

Clasificarea hemoroizilor pe grade

Hemoroizii sunt clasificati pe stadii de gravitate a bolii de la 1 la 4, in functie de gradul de prolaps (desi acest lucru poate sa nu reflecte intotdeauna severitatea simptomelor). Astfel, gradul 1 desemneaza o boala usoara de hemoroizi, pe cand hemoroizii aflati in stadiul 4 sunt in general cei mai severi, indica un caz de prolaps permanent si necesita interventie chirurgicala urgenta. Hemoroizii de gradul 4 includ de asemenea si pe cei care sunt trombozati (adica au cheaguri de sange) sau trag prin anus o portiune mai mare din mucoasa rectului.

Clasificarea hemoroizilor

Daca hemoroizii aflati in primele stadii ar putea fi tratati fara interventie chirurgicala (supliment de fibre, consum mare de lichide, exercitii fizice, bai de sezut si diverse unguente sau creme) nu putem spune acelasi lucru despre hemoroizii de gradul 4. Majoritatea hemoroizilor de gradul 4 si chiar 3 necesita tratament chirurgical.

In trecut, operatia traditionala chirurgicala a hemoroizilor era foarte dureroasa chiar si in faza postoperatorie. Dar azi tehnologia a evoluat si in plan medical, au aparut o serie de aparate si dispozitive revolutionare care au adus imbunatatiri semnificative acestei interventii chirurgicale asupra hemoroizilor.

Hemoroizii de gradul 4 necesita tratament de urgenta

O persoana care are hemoroizi de gradul 4 inseamna ca se afla intr-un stadiu avansat al bolii si trebuie sa apeleze la tratament medical de urgenta. Este o problema serioasa care nu necesita amanare. Practic hemoroizii de gradul 4 reprezinta ultima faza a bolii hemoroidale, cea mai grava. De cele mai multe ori pacientul aflat in acest stadiu are dureri greu de suportat si simptome neplacute care ii provoaca un disconfort semnificativ.

Durerile hemoroizilor de gradul 4

Pacientilor care se afla in stadiul 3 de boala hemoroidala li se recomanda de asemenea sa se adreseze cat mai curand unui medic specialist care sa le poata oferi tratamentul optim pentru a stopa agravarea hemoroizilor si ajungerea in stadiul 4, cel mai grav. Hemoroizii de gradul 3 se pot impinge inapoi in anus, dar cei de gradul 4 au ajuns intr-o faza atat de avansata incat nu mai pot fi impinsi inapoi.

Interventia chirurgicala pentru hemoroizii de gradul 4 ( hemoroidectomia )

Operatia de hmeoroizi

Hemoroizii de gradul 4 reprezinta cea mai severa etapa a bolii hemoroidale si trebuie tratati de urgenta, pentru ca in caz contrar, exista riscul ca pacientul respectiv sa dezvolte boli mai grave care ii pot pune serios in pericol sanatatea si chiar viata. Din pacate, pacientii aflati in acest stadiu al bolii hemoroidale acuza dureri severe, usturime, prurit intens si senzatie acuta de arsura. Daca un pacient a ajuns in acest ultim stadiu, inseamna ca tratamentele pe care le-a urmat pana acum nu au fost eficiente sau nu au fost utilizate corect, individul nu si-a schimbat eficient regimul alimentar si stilul de viata.

Tratamentul hemoroizilor de gradul 4 se face prin operatie chirurgicala (hemoroidectomie) care presupune indepartarea excrescentelor dureroase. Medicul care va consulta pacientul va pune diagnosticul si va stabili daca este nevoie de operatie. El va oferi de asemenea pacientului toate informatiile referitoare la interventia chirurgicala, posibile complicatii, precum si la perioada de recuperare de dupa operatie. Sigur ca in timpul operatiei se va face anestezie si durerea este mult diminuata. Operatia hemoroizilor de gradul 4 este o procedura relativ simpla si in cele mai multe cazuri pacientii pot pleca acasa chiar in aceeasi zi.

Recuperarea dupa operatia hemoroizilor de gradul 4

Perioada de recuperare de dupa operatie presupune un repaus de aproape 14 zile. Din pacate o interventie chirurgicala asupra hemoroizilor nu garanteaza pacientului ca boala nu va reveni. De aceea, este esential ca dupa operatie, pacientul sa-si schimbe complet regimul alimentar si sa adopte un stil sanatos de viata, cu miscare, fara abuzuri nesanatoase.

Citeste si despre: Hemoroizii de gradul 3

 

One thought to “Hemoroizii de gradul 4”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *