Bai de sezut pentru hemoroizi

Exista mai multe metode de tratament impotriva hemoroizilor. Unele pot implica operatie, iar altele nu. Baile de sezut nu reprezinta un tratament definitiv pentru hemoroizi, dar va pot da o stare de bine si pot alunga imediat durerea.

De ce este util sa faceti o baie de sezut pentru tratarea hemoroizilor?

bai de sezut pentru hemoroizi

Uneori durerea, mancarimea si iritatia provocate de hemoroizi pot deveni insuportabile. Scopul baii de sezut este sa va ajute sa scapati de acest disconfort cat mai repede.  Baile de sezut reprezinta un tratament nemedicamentos, la indemana oricui impotriva hemoroizilor si chiar a fisurilor anale. Este suficient sa stati putin in apa calduta, iar durerea si disconfortul vor disparea pentru ca baile de sezut stimuleaza fluxul sanguin de la nivelul zonei rectale datorita vaselor de sange din zona rectala si anala care se vor dilata. Cand exista hemoroizi trombozati, circulatia sangelui este blocata de celule de sange coagulat. Dilatarea venelor si arterelor din cauza apei caldute duc la fluidizarea circulatiei sangelui.

Multi specialisti spun de asemenea ca baile de sezut ajuta la relaxarea sfincterului anal. Daca aveti probleme de constipatie veti descoperi ca baile de sezut sunt o metoda extraordinara de ingrijire si relaxare a zonei rectale. Medicii prescriu de obicei baile de sezut ca prim pas in tratamentul hemoroizilor. Astfel, zona rectala inflamata si infectata se curata usor si se relaxeaza. Puteti adauga si bicarbonat de sodiu sau sare in baia de sezut. Baile de sezut repetate pot ajuta foarte mult la tratarea definitiva a hemoroizilor. De altfel, acest tratament impotriva hemoroizilor este cel mai ieftin si cel mai usor. Cu toate acestea, este recomandat ca baile de sezut sa fie insotite si de schimbarea stilului de viata.

bai de sezut pentru gravide

Baile de sezut

Dificultate: usoara

Timp necesar: 15 – 20 de minute

De ce aveti nevoie: cada/ lighean, apa calda, prosop curat din bumbac si eventual o carte pentru a citi.

Ce presupune: Apa este universal recomandata pentru baile de sezut. Nu folositi multa apa. Nu adaugati gel de dus, spuma de baie sau sapun. Si faptul ca beneficiul va fi doar psihosomatic reprezinta un mare avantaj.  Apa trebuie sa fie calduta si confortabila la atingere.

cum se face o baie de sezut

Cand este indicat sa faceti bai de sezut pentru hemoroizi ?

Daca simtiti durere, disconfort si mancarime din cauza hemoroizilor puteti face o baie de sezut chiar la dumneavoastra acasa. Aceasta va accelera procesul de vindecare prin stimularea fluxului de sange. Sigur, nu veti trata de tot hemoroizii insa baia de sezut va calma imediat iritatia.

Procedura bai de sezut pentru hemoroizi

  1. Stabiliti unde faceti baia de sezut. Poate fi cada cea mare, un lighean sau un kit special care se plaseaza in partea superioara a vasului de toaleta si care poate fi achizitionat din farmacie.

  1. Asezati cateva lucruri in apropiere cu care sa va ocupati timpul. Veti petrece un sfert de ora in baie asa ca este posibil sa doriti sa cititi sau sa faceti un rebus in acest timp.

  1. Umpleti cada/ ligheanul cu apa calda. Atentie: apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte.

  1. Asezati-va confortabil deasupra baii. Ar trebui sa stati cam 15- 20 de minute. Este posibil sa doriti sa mai adaugati apa calda in cazul in care temperatura apei scade.

  1. Dupa 15- 20 de minute, ridicati-va incet. In cazuri rare, din cauza dilatarii vaselor de sange de la apa calda este posibil sa simtiti ca sunteti putin ametit.

  1. Lasati zona rectala sa se usuce sau tamponati usor cu un prosop de bumbac curat.

  1. Repetati o data sau de doua ori pe zi. In functie de situatie, medicul va poate recomanda sa faceti mai multe sesiuni de bai de sezut in fiecare zi.

vas de facut baile de sezut pentru hemoroizi

Factori de risc

Baile de sezut reprezinta un tratament non-invaziv si, in general, nu implica riscuri. Cu toate acestea, in unele cazuri zona perineului se poate infecta. Acest lucru se intampla mai ales in cazul in care aveti rana deschisa (hemoroizi externi care sangereaza) si cada/ ligheanul nu este foarte bine curatat/a. Daca durerea sau mancarimea se intensifica sau daca perineul devine rosu si inflamat opriti-va si adresati-va medicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *