Alimente interzise in cazul fisurilor anale

Fisurile anale reprezinta mici taieturi in tesutul moale al anusului sau in partea inferioara a rectului. Aceasta afectiune este frecventa in randul copiilor, a bolnavilor de Crohn, a celor care sufera de constipatie sau diaree prelungita, dar si in cazul femeilor insarcinate si a adultilor mai in varsta care au fluxul de sange scazut.

Desi multe din fisurile anale se vindeca de obicei de la sine, fara tratament medical, totusi unele laxative, unguente usoare si mai ales schimbarile in dieta pot ajuta foarte mult in ameliorarea durerii. O dieta sanatoasa poate ajuta si la prevenirea fisurilor anale recurente.

aliment interzis

  1. Evitati consumul de faina alba

Faina alba este un produs de cereale rafinate, ceea ce inseamna ca deriva din cerealele integrale insa este puternic procesata. In timpul procesarii, cerealele isi pierd din vitamine, minerale si mai ales continutul de fibre.

Conform specialistilor medicali si nutritionistilor, un consum suficient de fibre, de aproximativ 25 pana la 30 de grame pe zi permite vindecarea mai rapida a fisurilor si mentinerea scaunului moale.

alimente cu un continut bogat de grasimi

Inlocuirea produselor alimentare pe baza de faina alba, cum ar fi painea alba, pastele, cerealele si snacks-urile, cu alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele si legumele, va pot ajuta sa atingeti consumul de fibre necesar in fiecare zi si implicit sa preveniti durerea asociata cu fisurile anale, sa evitati constipatia.

Atunci cand cumparati paine, cereale si paste verificati bine lista ingredientelor pentru a va asigura ca faina continuta este integrala si nu procesata.

Alimente daunatoare

  1. Evitati produsele cu adaos de zahar

Adaosul de zahar adauga produselor alimentare si bauturilor savoare, aroma si calorii, dar putini nutrienti. O dieta bogata in adaosuri de zaharuri, mai ales produse foarte grase si alimente dulci contine adesea foarte putine fibre. Pentru a mentine un aport bun de fibre consumati cat mai putine alimente si bauturi bogate in zahar (de exemplu: jeleuri, siropuri, cereale zaharoase, bauturi carbogazoase, energizante, bauturi indulcite, ciocolata cu lapte, inghetata, bomboane si prajituri, placinte sau produse de patiserie).

  1. Evitati produsele lactate

E adevarat ca produsele lactate sunt bogate in proteine, calciu si vitamina D, insa acestea pot contribui la aparitia si dezvoltarea fisurilor anale in cazul unor persoane.

Intr-un studiu publicat in “Jurnalul de Pediatrie” din iulie 2003, cercetatorii au analizat simptomele provocate de fisurile anale si consumul de lapte de vaca pe un esantion de 30 de copii, cu varste intre 4 luni si 3 ani. Rezultatul a fost ca sugarii si copiii mici care sufereau de constipatie si fisuri anale consumau cantitati mari de lapte de vaca, in comparatie cu ceilalti copii care aveau o miscare a intestinului normala.

Constipatia si fisurile anale pot fi cauzate de intoleranta la lactoza, care este mai frecventa in randul copiilor decat in randul adultilor.

Alimente interzise in cazul firusilor anale

Adultii care au dificultati cu digestia produselor lactate pot fi supusi unor riscuri similare. Daca aveti semne de intoleranta la lactoza, cum ar fi balonare, gaze sau diaree – care pot duce la aparitia fisurilor anale – este indicat sa alegeti alterantive cum ar fi produse de soia, migdale si lapte de orez.

  1. Evitati consumul de carne grasa

Carnea grasa, cum ar fi organele, friptura de muschi, slanina, carnatii, carnea de miel sau carnea grasa de pasare, nu contine fibre ci cantitati uriase de grasimi saturate si colesterol.

O dieta bogata in carne lasa mai putin loc surselor de proteine bogate in fibre, cum ar fi fasolea, lintea, nucile, quinoa si mazare. In plus, dieta bogata in carne creste riscul de obezitate, diabet de tip 2 si a bolilor de inima.

dieta cu fibre

Potrivit specialistilor, alimentele grase pot declansa sau agrava simptomele de boala Crohn, de aceea este bine sa le evitati. Daca va place sa mancati carne, alegeti totusi carnea mai scazuta in grasimi si fiti atent la modul in care o preparati (alegeti sa o gatiti la cuptor, fiarta sau grill).

Este recomandat sa includeti in dieta dumneavoastra cat mai multe alimente bogate in fibre, sa aveti o hidratare optima si sa duceti un stil de viata cat mai dinamic posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *