Fisurile anale si hemoroizii – asemanari si deosebiri

Bolile care apar la nivelul canalului anal sunt destul de frecvente. Astfel, daca va confruntati cu sangerari, dureri si mancarimi in zona anala, este cat se poate de clar ca suferiti de o astfel de boala. Fisurile anale si hemoroizii sunt boli destul de asemanatoare prin prisma simptomatologiei, dar ele sunt total diferite. Indiferent daca pecientii sufera de hemoroizi sau fisuri anale, tratamentul trebuie sa fie unul cat se poate de prompt si adecvat bolii cu care se confrunta. Pentru acest lucru este recomandat un consult medical de specialitate, imediat ce boala hemoroidala si-a facut aparitia.

Fisuri anale sau hemoroizi

fisuri anale

Putem deosebi fisursile anale de hemoroizi prin mai multe metode. De exemplu, hemoroizii nu sunt altceva decat niste vase de sange dilatate si iritate care provoaca dureri foarte mari pacientilor. De cele mai multe ori, hemoroizii se instaleaza la persoanele trecute de prima tinerete, insa odata cu evolutia si alimentatia din ce in ce mai nesanatoasa, boala hemoroidala se instaleaza si in randul persoanelor tinere si foarte tinere. Hemoroizii pot fi interni sau externi. Cei interni se afla in interiorul canalului anal, nu sunt vizibili, dar dau impresia pacientului ca are rectul plin. Hemoroizii externi se afla in partea exterioara a anusului si acestia sunt vizibili. Durerile pacientilor care au hemoroizi externi sunt mult mai intense, in comparatie cu cei care sufera de hemoroizi interni. Hemoroizii externi se aseamana cel mai mult cu fisurile anale, deoarece ei se manifesta in exteriorul canalului anal, la fel ca si fisurile anale.

hemoroizi sau fisuri anale

Fisura anala este o ruptura a pielii, care inveleste canalul anal. simptomele fisurii anale sunt cam aceleasi cu ale hemoroizilor externi. De indata ce pacientii sufera de aceasta boala apare o usturime, mancarime si in unele cazuri dureri aproape insuportabile. Daca e sa vorbim de simptome, atunci nu putem exclude nici prezenta sangelui in scaunul eliminat, pe colacul de toaleta sau pe hartia igienica. Fisurile anale se impart in 2 categorii: fisura anala cronica si fisura anala acuta. Diferenta dintre aceste 2 categorii de fisuri anale o face chiar gravitatea bolii si perioada de timp de cand pacientul sufera de fisura anala.

hemoroizi si fisuri anale

Spre deosebire de hemoroizi, fisura anala acuta se poate vindeca de la sine fara niciun fel de tratament, insa aceste cazuri sunt destul de rare. De cele mai multe ori, fisurile anale acute se agraveaza si devin cronice, desigur daca nu sunt tratate asa cum trebuie si la timp.

Asemanarile dintre fisura anala si hemoroizi

Cu toate ca sunt boli total diferite, ele se manifesta asemanator, iar tratamentul este cam acelasi. Si in cazul hemoroizilor, dar si in cazul fisurilor anale, tratamentul trebuie sa inceapa cu schimbarea alimentatiei. Mai exact, pacientii sunt sfatuiti sa incerce un regim alimentar bazat pe fibre si vitamine. Astfel, in farmacii si pe site-urile de profil se gasesc fibre solubile sau pot sa-si procure sursa zilnica de fibre din alimentele care contin asa ceva  ( fasole, linte, ovaz, cereale, etc ). Hidratarea este esentiala atat in cazul hemoroizilor cat si in cazul fisurilor anale. O buna hidratare asigura organismul ca o nedorita contipatie nu va aparea. Constipatia fiind principala cauza de aparitie si dezvoltare a hemoroizilor dar si a fisurilor anale. Pacientii trebuie sa stie ca o buna hidratare se poate face consumand zilnic minim 2 litri de lichide ( apa, ceaiuri sau sucuri naturale ).

hemoroizi

Pe langa toate aceste masuri, pacientii trebuie sa-si asigure o foarte buna igiena, sa inlocuiasca hartia igienica clasica cu tampoane medicinale sau cu servetele moi, sa poarte haine lejere care sa nu fie stranse pe corp.

Fie ca suferiti de hemoroizi sau fisuri anale, ambele boli trebuie tratate cu maxima seriozitate si evident imediat ce au fost descoperite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *