Ghid complet de tratare a fisurilor anale

Fisurile anale sunt rani ale mucoasei canalului anal. Fisura anala apare cel mai des in urma unei constipatii severe. Boala isi face simtita prezenta prin dureri foarte mari la nivelul anusului, sangerare, senzatie de arsura sau mancarime. Netratata la timp, fisura anala se agraveaza destul de repede si poate duce la complicatii mult mai severe.

Tratarea fisurilor anale cronice

Cum se diagnosticheaza fisura anala

Diagnosticarea acestei boli se poate face doar de catre medicul proctolog. Asadar, daca aveti simptome care indica prezenta fisurilor anale, este indicat sa mergeti de urgenta la un medic proctolog.  De regula, fisura anala se despiteaza destul de usor. Medicul isi va da seama in urma examinarii zonei anale, prin palpare. Exista si cazuri cand medicul va poate supune unor examene suplimentare, pentru a exclude varianta in care exista alte boli asemenatoare fisurii anale. Aceste examene suplimentare pot fi: colonscopia, irigoscopia si rectoscopia.

Ghid complet de tratare a fisurilor anale

Tratamentul acestei boli poate varia de la caz la caz. Totul depinde de cat de avansata este boala, de simptomele pe care le are fiecare pacient si de starea generala de sanatate a pacientului.

Tratamentul fisurilor anale in faza incipienta

Tratarea fisurilor anale inca din faza incipienta inseamna tratarea fisurilor care nu au mai mult de 3 – 4 saptamani.  Aceasta forma de tratament este de departe cea mai usora, cea mai simpla si cea mai putin costisitoare. Tratarea fisurilor anale inca din faza incipienta implica un tratament naturist si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos posibil. Iata ce inseamna mai exact tratamentul in faza incipienta:

Regim alimentar fisuri anale

  • Schimbarea alimentatiei! Va trebui sa renuntati la mancarurile care au un continut bogat in grasimi. Totodata, va trebui sa renuntati si la alimentele condimentate sau produsele de tip fast – food. In principiu va trebui sa renuntati cam la orice mancare care favorizeaza aparitia consitpatiei. Toate aceste mancaruri le puteti inlocui cu preparatele facute acasa chiar de Dumneavoastra. Este necesar ca in dieta zilnica sa includeti alimente care au un continut bogat de fibre ( varza, fasolea, linte, mazare si tot felul de cereale ). In schema acestui tratament sunt incluse si fructele, pentru ca au foarte multe vitamine, intaresc sistemul imunitar si lupta eficient contra constipatiei. Pe langa o alimentatie corecta este necesara si o foarte buna hidratare, tot pentru prevenirea si combaterea contipatiei. Hidratarea se face consumand minim 2 litri de apa, ceaiuri sau sucuri naturale in fiecare zi. Orice alta bautura nu va poate hidrata organismul. Aici, trebuie sa subliniem faptul ca bauturile alcoolice sunt strict interzise, asta daca doriti ca tratamentul sa aiba rezultatul asteptat.

hidratarea cu apa

  • Stilul de viata trebuie sa fie unul complet schimbat. Mai precis daca aveti un stil de viata in care predomina sedentarismul, va trebui sa renuntati la el de indata si sa adoptati un stil de viata dinamic. In acest sens se recomanda ca in fiecare zi sa faceti minim o ora de exercitii fizice usoare. Nu trebuie neaparat sa faceti o ora in continuu exercitii fizice. Puteti face cate 10 minute de exercitii, dupa fiecare ora petrecuta pe scaun. Din noul stil de viata nu trebuie sa lipseasca o foarte buna igiena. Pentru acest lucru va recomandam sa faceti 3 – 4 bai de sezut in fiecare zi si dupa fiecare eliminare a scaunului.

Bai de sezut pentru fisuri anale

Tratamentul fisurilor anale cronice

Acest tip de tratament este cel mai complicat. In aceasta noua faza a bolii, tratamentul naturist nu va mai poate ajuta sa va vindecati, dar tot este necesar sa va schimbati stilul de viata si alimentatia. Daca suferiti de fisuri anale cronice, mai mult ca sigur, medicul proctolog va va prescrie un tratament medicamentos. Deoarece boala este intr-un stadiu avansat, exista posibilitatea ca medicamentele prescrie sa nu isi faca efectul. In aceasta situatie nu va ramane decat sa apelati la o dureroasa interventie chirurgicala, ce implica costuri destul de mari si o perioada indelungata de recuperare.

tratament medicamentos pentru fisuri anale

Daca boala este la nivel incipient si se actioneaza corect si la timp, vindecarea fisurilor anale poate dura cateva zile. In schimb, daca boala este cronica si se ajunge pana la o interventie chirurgicala, vindecarea completa poate sa dureze  pana la 8 saptamani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *